NewAgeAstrology Forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Μία εναλλακτική προσέγγιση στην Συμβολική των Ταρώ.

Πήγαινε κάτω

Μία εναλλακτική προσέγγιση στην Συμβολική των Ταρώ. Empty Μία εναλλακτική προσέγγιση στην Συμβολική των Ταρώ.

Δημοσίευση από vpapadolias Δευ Απρ 29, 2013 12:35 am

Πολλές προσεγγίσεις έχουν υπάρξει ως τώρα για το τι σημαίνει η διαδοχή των καρτών της Μεγάλης Αρκάνα και τι μηνύματα περνάει στους αναγνώστες και τους χρήστες των καρτών αυτών ο συμβολισμός τους. Συσχετίσεις με την Καμπαλά, την Αριθμολογία ή την Αστρολογία είναι οι συχνότερες. Συσχετίσεις που επιτρέπουν την καλύτερη κατανόηση και των επιμέρους συστημάτων που συσχετίζονται καθώς ανοίξουν κανάλια πληροφορίας που δε γνωρίζαμε ότι υπήρχαν.

Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να δούμε την Μεγάλη Αρκάνα από μία άλλη θεώρηση που σχετίζεται λίγο περισσότερο με την ανθρώπινη ιστορία. Ίσως η Μεγάλη Αρκάνα να μην είναι βλέπετε μόνο ένας συμβολισμός για την εξέλιξη του καθενός από μας ατομικά, αλλά να συμβολίζει και την εξέλιξη μας ως είδος. Θα προσπαθήσουμε να δούμε, αν ο συμβολισμός αυτός έχει μία βάση και μπορεί κάπως να στηριχτεί.

Ξεκινώντας με τις κάρτες και κρατώντας την παραδοσιακή τους σειρά, ξεκινάμε με τον Τρελό. Αυτή η κάρτα συμβολίζει τη φάση της ανθρωπότητας που δεν υπήρχε ακόμη γνώση. Ίσως να ήταν μία εποχή μετά από μία μεγάλη κρίση, μετά από ένα μεσαίωνα. Οι άνθρωποι δεν είχαν σαφείς γνώσεις τι πρέπει να κάνουν και πώς να πρέπει να ζουν στην καθημερινή τους ζωή.

Στη φάση αυτή άρχισε να εμφανίζεται η κάρτα του Μάγου. Ο Μάγος, αν και σήμερα συχνά τον συνδέουμε με τον αλχημιστή, προσωπικά πιστεύω ότι συνδέεται περισσότερο με τον πρωτόγονο μάγο και σαμάνο, που λειτουργούσε ανιμιστικά βάζοντας ένα πνεύμα σε όλα τα πράγματα και δοκιμάζοντας αναμίξεις. Είναι ένα πρώιμο στάδιο γνώσης που εκπροσωπήθηκε κυρίως από το αντρικό φύλο.

Την ίδια περίοδο στην πρωτόγονη ανθρωπότητα (της Αρίας κυρίως φυλής, την οποία κυρίως εκπροσωπεί η κλασσική Ταρώ) έχουμε μαρτυρίες, ότι οι μεγάλοι μάντεις ήταν γυναίκες. Η Πυθία βασικότερη εκπρόσωπος τους. Οι γυναίκες μέσα από το συμβολισμό της Μεγάλης Ιέρειας είναι οι πρώτες που αγγίζουν το υποσυνείδητο και κοιτάζουν μέσα τους για συναισθηματικές αλήθειες. Είναι οι πρώτες μυήτριες με τη διαδοχή από "μάνα" σε "κόρη" να φτάνει ακόμα και σε σύγχρονες εποχές όπως μας περιγράφουν γλαφυρά οι Μάγισσες της Σμύρνης.

Αν αυτές ήταν οι δύο πρωταρχικές προσεγγίσεις, η πρώτη φάση διοίκησης της ανθρωπότητας είναι η μητριαρχία. Η Κάρτα της Αυτοκράτειρας που κλείνει και το πρώτο μεγάλο τρίγωνο της Καμπαλά, αν τοποθετήσουμε τις κάρτες πάνω στο Δέντρο μας πάει πίσω σ' εκείνη την εποχή που ήταν άδολη σε μεγάλο βαθμό και τις τύχες της φυλής κρατούσαν στα χέρια τους οι γυναίκες. Το γεγονός ότι η ατραπός της κάρτας αυτής είναι οριζόντια, μας παραπέμπει στην τήρηση ισορροπίας και στο γεγονός ότι στο στάδιο αυτό έμεινε για μεγάλο διάστημα σταθερή η ανθρωπότητα.

Ο Αυτοκράτορας όπως μας διδάσκει και η ιστορία ήταν γέννημα της Αυτοκράτειρας. Ήταν η δική της φιλοδοξία που δημιούργησε ένα σύζυγο, στην αρχή για να τον χρησιμοποιεί κάθε χρόνο για την αναπαραγωγή της (ο Αυτοκράτορας συνδέεται και με τον Κριό). Ο Αυτοκράτορας όμως όπως διδάσκει και η μετάβαση στην πατριαρχία, σταδιακά αυτονομήθηκε. Δημιούργησε τη δική του στρατοκρατική εκδοχή επιβολής ελέγχοντας στην ουσία όλο το δέντρο από κει και κάτω (και δεν είναι τυχαίο ότι από κει ξεκινάει ο ζωδιακός). Έχουμε λοιπόν τη δεύτερη μεγάλη φάση της ανθρωπότητας που πάμε στη γεωργική παραγωγή, τα οργανωμένα κράτη, την αποστασιοποίηση από τις πρωτόγονες γνώσεις και την απώλεια της αθωότητας για τα σεξουαλικά θέματα.

Ο Αυτοκράτορας κυβερνάει όμως με κάποιους βοηθούς. Πρώτος βοηθός, του παραδίπλα ο Πάπας, η Εκκλησία, όχι τυχαία, στήριγμα και δεξί χέρι της εκάστοτε εξουσίας, ορίζει τι είναι σωστό και τι όχι, ηθικά και θρησκευτικά. Αλλά επιπλέον και σύμβουλος του Αυτοκράτορα, πρωθυπουργός, υπουργός οικονομικών, μάγιστρος και minister (που σημαίνει υπουργός αλλά και ιερωμένος).

Δεύτερο στήριγμα είναι οι Εραστές. Εδώ έχουμε το δημιουργικό κομμάτι του πνεύματος, που εκδηλώνεται μέσα στην κοινωνία. Η τέχνη, το εμπόριο, η οικονομία είναι απαραίτητα στοιχεία για να ανθίσει ένα κράτος και μάλιστα έχουν ένα μικρό βαθμό ελευθερίας από τον Αυτοκράτορα, που αναγνωρίζει ότι μία μικρή αυτονομία αξίζει τον κόπο, αν είναι να υπάρχει αποτέλεσμα στην δημιουργία και την οικονομική άνθηση της κοινωνίας (και των ταμείων του). Ο υπουργός εξωτερικών, η διπλωματία και οι εξωτερικές σχέσεις ασκούνται επίσης από τέτοιους ανθρώπους που ξέρουν πάντα να μιλούν αμφίσημα και να αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Τρίτο στήριγμα είναι το Άρμα, ο Στρατός. Στη σκιά ενός ευνομούμενου κράτος, εφόσον χρειαστεί επιβάλλει το νόμο, όπως δείχνει η σύνδεση του με τις σφαίρες του Μπίνα και του Γκεβούρα (Κρόνου και Άρη) στο Δέντρο της Ζωής.

Και με τη βοήθεια όλων αυτών ο Αυτοκράτορας (Κριός) σταθεροποιεί την εξουσία του πλέον μέσα από την - οριζόντια - κάρτα της Δύναμης (Λέων). Διοικεί το κράτος του και επιβάλλει τη συνέχεια της κοινωνίας μέσα από τις πρωταρχικές δυνάμεις που διοικεί.

Πάμε τώρα στον επόμενο κύκλο εξέλιξης της ανθρωπότητας που ξεκινάει με τον Ερημίτη. Ο Ερημίτης δεν είναι ευχαριστημένος με το καθεστώς όπως ήταν. Αποσύρεται και ψάχνει κάτι περισσότερο. Εκπροσωπεί τους Επιστήμονες της Αρχαίας Εποχής ή τους Μοναχούς των πρώτων Χριστιανικών χρόνων, που αναζητούσαν πράγματα που δεν έδινε τότε η κοινωνία. Ελευθερία, απόσταση από κοινωνικούς κανόνες, ανατροπή των κοινωνικών συμβάσεων (π.χ. δουλεία).

Τη δουλειά του Ερημίτη επηρεάζει ο Τροχός της Τύχης. Το γύρισμα της Ιστορίας βοηθά ή αποτρέπει τις αλλαγές, φέρνοντας στο δρόμο του βοηθούς ή αντιπάλους. Οι βάρβαροι στην Ευρώπη βοήθησαν να εκχριστιανιστεί η περιοχή σε αντίθεση με τον παλιό αρχαίο κόσμο. Οι Άραβες από την άλλη διατήρησαν την αρχαία γνώση μέσα από τις δικές τους μεταφράσεις. Η μελέτη, γνώρισμα του Ερημίτη, χρειάζεται και το σωστό γύρισμα της μοίρας του Τροχού της Τύχης για να προχωρήσει.

Και όχι τυχαία, η επόμενη κάρτα της Αρκάνα είναι ο Κρεμασμένος. Η ανατροπή, το αλλιώς το περιμέναμε κι αλλιώς ήρθε. Χάσαμε αυτά που υπολογίζαμε, αναγκαζόμαστε να προσαρμοστούμε. Ένας ολόκληρος κόσμος, όταν χάνει γνώση, αναγκάζεται να ξαναπιάσει το νήμα από την αρχή.

Κι όχι τυχαία το πρώτο δείγμα έναρξης πολιτισμού μετά από ένα μεσαίωνα είναι η δημιουργία νόμων και Δικαιοσύνης. Η πρώτη ένδειξη ότι η Ευρώπη έβγαινε από τη βαρβαρότητας ήταν οι Νόμοι του Καρλομάγνου. Η δημιουργία Νόμου ανεξάρτητου από την προσωπική θέληση του βασιλιά είναι το πρώτο δείγμα εκπολιτισμού μετά από μία μεγάλη ανατροπή, μία μεγάλη απώλεια, μία απότομη αλλαγή πορείας. Πρώτο μέλημα πράγματα είναι η αποκατάσταση της Ισορροπίας. Κι ας μην ξεχνάμε ότι Τροχός της Τύχης και Κρεμασμένος δεν αντιστοιχούν σε ζώδια, αλλά σε πλανήτες, δείχνοντας ότι λειτουργούν ως εξωτερικές δυνάμεις που έρχονται να παρέμβουν και να αλλάξουν ενδεχομένως τη φυσική συνέχεια των υπολοίπων καρτών που ακολουθούν κατά τα άλλα τη σειρά του ζωδιακού.

Η δεύτερη μεγάλη φάση για την ανάκαμψη είναι το να αφήσει η κοινωνία πίσω παλιές δομές και παλιές συνήθειες. Η κάρτα του Θανάτου μας δείχνει ότι δεν μπορείς να δομήσεις μία νέα κοινωνία, αν δε σπάσεις αυγά και στην περίπτωση των μεσαιωνικών κρατών, αυτό δυστυχώς έγινε και σφαγές, εκκαθαρίσεις, πολέμους θρησκευτικούς και πολλά άλλα. Μία δύσκολη φάση για την ανθρωπότητα, που βρίσκεται ίσως στο κατώτερο σημείο της.

Η κάρτα της Εγκράτειας είναι η επόμενη κάρτα, που δείχνει ότι μετά τις σφαγές αυτοί που έχουν επιβιώσει είναι πλέον δυνατοί, είναι αυτάρκεις και έχουν γνώση ανώτερη για την επιβίωση, που δε συμμερίζονταν ίσως οι υπόλοιποι. Δεν είναι τυχαίο ας πούμε ότι το μηχανικό αλέτρι εφευρέθηκε στην Ιταλία μετά την Πανούκλα, γιατί από τους πολλούς θανάτους δεν υπήρχαν πλέον εργατικά χέρια για να σπείρουν και χρειαζόταν μηχανική βοήθεια. Η Ανάγκη λοιπόν μετά από ένα μεγάλο πόλεμο κινητοποιεί τις δυνάμεις επιβίωσης των ανθρώπων.

Η κάρτα του Διαβόλου μας δείχνει την περίοδο της εκβιομηχάνισης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η περίοδος που ζούσε η ανθρωπότητα κάπου τον 19ο αιώνα. Εργάτες με καπνό στο πρόσωπο μέσα στα εργοστάσια με άθλιες συνθήκες ζωής και καπιταλιστές να προσπορίζονται το αποτέλεσμα της εργασίας τους.

Η περίοδος αυτή κλείνει οριζόντια με την κάρτα του Πύργου. Είναι η κάρτα μίας κοινωνίας κλεισμένης στη φυλακή της, ένα Matrix, μία μεταμοντέρνα κοινωνία φυλακισμένη σε θόλους όπως βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Είναι αυτού του είδους η κοινωνία που ο Μαρξ προέβλεψε ότι θα πέσει από μόνη της, όπως ακριβώς διδασκόμαστε ότι πέφτει και ο Πύργος. Από μέσα, από τα δικά του σφάλματα.

Ένας νέος κύκλος γίνεται προσπάθεια αυτή την εποχή, τα τελευταία 100 χρόνια να αρχίσει για την ανθρωπότητα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, αλλά το παλεύουμε. Πάμε κάποιες κάρτες μπροστά και μετά ερχόμαστε πάλι πίσω. Έχουμε βιώσει καταρχήν σε κάποιο βαθμό την κάρτα του Άστρου. Είναι ο θρίαμβος της ανθρωπιστικής επιστήμης. Η Ιατρική που σώζει τον άνθρωπο, η Ψυχολογία που τον κατανοεί, η Παιδεία, ο Διαφωτισμός είναι έννοιες κάτω από αυτή την κάρτα όπως επίσης και προπάντων η Ελπίδα. Πολλές φορές βιώσαμε την Ελπίδα τα τελευταία 100 χρόνια. Πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το Οικονομικό Κράχ. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη γενιά του Baby Boom. Μετά την πτώση του Τοίχους του Βερολίνου και τη γενιά του Internet. Όμως ακόμη δεν είμαστε εκεί σταθερά, δεν την έχουμε κατακτήσει.

Κάθε φορά που πάμε λίγο πιο μπροστά πέφτουμε πάνω στην κάρτα της Σελήνης. Πέφτουμε πάνω στις δικές μας ενοχές, που έχουμε καταστρέψει τον Πλανήτη, που δεν έχουμε καταφέρει να γίνουμε ένα με την ζωή που ζει επάνω στην επιφάνεια του, που δεν έχουμε καταφέρει να απαλλαγούμε από το χειρότερο εαυτό μας. Είναι ένα τελευταίο στάδιο που πρέπει να περάσουμε πριν απελευθερωθούμε.

Η μεγάλη απελευθέρωση που περιμένουν όλοι στην κάρτα του Ήλιου. Εκεί όπου η πνευματικότητα θα έχει κατέλθει στο κατώτερο σημείο της και θα ακουμπάει πλέον την ίδια τη Γη. Εκεί που όλες οι πληροφορίες θα έχουν δοθεί και όλα θα έχουν μπει πάνω στο τραπέζι.

Όμως δεν είναι καθόλου δεδομένη η επιλογή όλων των ανθρώπων να ακολουθήσουν το δρόμο μιας ανθρωπότητας χωρίς Σκιές. Ο κόσμος θα περάσει μέσα από την Κρίση, για να κριθούν οι κατάλληλοι. Όποιος μπορεί να φέρει μέσα του τον Ήλιο ακόμη κι όταν ριχτεί στο σκοτάδι, όποιος μπορεί να είναι αυτόφωτος, αυτός και μόνο θα μπορέσει να περάσει την Κρίση.

Για να καταλήξει τελικά μέρος του Σύμπαντος και του Κόσμου, παιδί των Άστρων και Ταξιδευτής τους, μέρος της ανθρώπινης οικογένειας που θα κατοικεί πλέον στο Σύμπαν. Είναι εδώ όμως το τέλος; Όχι... γιατί η ιστορία θα επαναληφθεί ξανά, στον επόμενο πλανήτη...

ΥΓ: Όπως είχαμε αναλύσει και στο σεμινάριο Καμπάλλα και Αστρολογία κατά την άποψη μας το Δέντρο της ζωής έχει μία ενδιαφέρουσα παράλληλη πορεία κατευθύνσεων. Ενώ αντιστοιχεί σε άνοδο σφαιρών, την ίδια στιγμή ο ζωδιακός και άλλοι συμβολισμοί φαίνεται να κατέρχονται. Είναι θέμα συνειδησιακής τοποθέτησης και συμβολικής θέασης, πώς θα δει κανείς τις κατευθύνσεις και γι' αυτό δε θα πρέπει να ξενίζει ότι το τελικό στάδιο της ανθρωπότητας ιστορικά παρουσιάζεται να είναι στο κάτω μέρος του δέντρου, αντί στην κορυφή του. Άλλωστε κατά άλλες ερμηνείες η σημερινή εποχή είναι ακριβώς η κατώτερη πνευματικά, η εποχή της Κάλι Γιούγκα.
vpapadolias
vpapadolias
Πολύ έμπειρο μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 1105
Ημερομηνία εγγραφής : 15/10/2009
Ηλικία : 52
Τόπος : Αθήνα

http://astro-journal.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης